- Bij de Nederlandse non-profitorganisatie ProVeg krijgen alle medewerkers hetzelfde salaris, van directeur tot freelancer.
- Volgens CEO Veerle Vrindts werkt het loon als impuls voor medewerkers om van de wereld een betere plek te maken.
- “We vinden het belangrijk dat donaties die worden gegeven aan onze missie direct bijdragen aan die missie. Niet om bepaalde mensen te verrijken”, aldus Vrindts.
Een betere wereld begint bij jezelf. Voor ProVeg is dat niet zomaar een idealistische reclameslogan. De non-profitorganisatie, die zich inzet voor de vermindering van de consumptie van dierlijke producten, heeft sinds deze zomer een bijzondere inrichting van hun salarishuis: iedere werknemer krijgt hetzelfde loon, van de directeur tot aan de officemanager.
“Als mensen geld doneren aan ProVeg, dan dragen die donaties daardoor direct bij aan onze missie”, legt CEO Veerle Vrindts uit. “Dat geld wordt niet gebruikt om ons te verrijken.”
Voor haar geen bonussen of een ton salaris per jaar, zoals bijvoorbeeld de CEO van het Rode Kruis of UNICEF.
Vrindts krijgt elke maand evenveel geld op haar bankrekening gestort als een ingehuurde freelancer die ook 36 uur per week zou meedraaien bij ProVeg. “Het is niet meer dan logisch dat we dit doen. Bij een NGO moet het belangrijkste doel zijn dat het geld stroomt naar het bereiken van je missie.”
ProVeg was een van de organisaties die zich afgelopen jaar uitsprak tegen een Europees verbod op ‘vleesachtige’ namen van plantaardige producten. Vrindts haalde 250 duizend handtekeningen op met een petitie voor het Europees Parlement. Dat stemde eind oktober tegen het verbod. Wel werd het al bestaande verbod op bepaalde zuivelgerelateerde namen, zoals sojamelk en vegakaas, wel uitgebreid. Een kleine domper.
Momenteel breidt ProVeg de succesvolle Veggie Challenge-campagne, die al bijna 300.000 mensen inspireerde om minder vlees te eten, uit. Vanaf 2021 kunnen hier ook bedrijven, via de Veggie Challenge App, aan meedoen.
Business Insider sprak met CEO Veerle Vrindts over de bijzondere inrichting van het salarishuis van ProVeg, hoe dat er in de praktijk uitziet en welke struikelblokken er zijn.
Nu zijn we wel benieuwd, hoeveel verdient de CEO van ProVeg eigenlijk?
Vrindts: "Ons brutomaandsalaris, bij een 36-urige werkweek, is vastgesteld op 2.482 euro."
En iedereen krijgt dat dus?
"Bij ProVeg hebben we tien medewerkers in vaste dienst en een aantal freelancers die voor ons werken. Die verdienen allemaal hetzelfde, pro rato berekend. Wat voor functie ze ook hebben: directeur, HR, communicatie, evenementen- en vrijwilligerscoördinator, de boekhouder, de office manager, de fondsenwerver en de politiek medewerker. Mijn functie als bestuurslid, naast die van directeur, is onbetaald."
Waarom hebben jullie gekozen voor een salarishuis waarin iedere medewerker hetzelfde verdient?
"Dat hebben we gedaan vanuit een gevoel van rechtvaardigheid. Onze organisatie is sowieso ontstaan vanuit idealisme."
"In eerste instantie waren alle mensen die werkten voor ProVeg in Nederland vrijwilligers. Ikzelf ben negen jaar geleden, tijdens mijn studententijd, begonnen als vrijwilliger toen ProVeg nog Viva Las Vega's heette. Alles wat ik deed, was vanuit een intrinsieke motivatie. Ik had bijbaantjes ernaast om geld te verdienen. Al mijn vrije tijd stak ik in Viva Las Vega's."
"Op een gegeven moment werd het duidelijk dat we met een groep vrijwilligers al onze tijd in de organisatie wilden steken. Om Viva Las Vega's te laten groeien en verdere stappen te nemen. Toen zijn we gaan inschatten wat we in de basis nodig hadden om van te leven. Zonder dat er echte luxe is, maar gewoon om je vaste lasten te kunnen betalen. Vanaf 2016 zijn we de medewerkers op freelancebasis gaan betalen."
"Afgelopen zomer zijn we overgestapt van freelance naar medewerkerssalarissen, op contractbasis. Daarbij hebben we afgesproken dat iedereen hetzelfde bedrag verdient, of je nou directeur of officemanager bent. Omdat we vinden dat iedereen eigenlijk hetzelfde bijdraagt aan de organisatie. Aangezien we ook een goed doel zijn, vinden we het belangrijk dat donaties die worden gegeven aan onze missie direct bijdragen aan die missie. Niet om bepaalde mensen te verrijken."
Kan het salaris stijgen?
"We zijn pas begonnen met dit salarishuis. Samen hebben we een salaris vastgesteld waarvan iedereen normaal van kan leven. Dat kan niet voor eeuwig hetzelfde bedrag blijven."
Hoe zit het met secundaire arbeidsvoorwaarden?
"We hebben de secundaire arbeidsvoorwaarden in overleg samengesteld. Naast het brutomaandsalaris van 2.482 euro voor 36-urige werkweek krijgen medewerkers pro rato 1.000 euro trainingsbudget en vijf weken vakantie per jaar."
"Daarnaast ontvangen ze een vergoeding van 25 euro per maand voor het gebruik van hun eigen mobiele telefoon en laptop. De meeste mensen werken 36 uur, anderen 28 uur. Er is geen vergoeding voor overwerk. Daar proberen we voor te waken en wordt dus niet aangemoedigd."
Waar was de meeste discussie over?
"De meeste discussie hebben we gehad over de lunch op kantoor. Er was lange tijd een cultuur van gezamenlijk de lunch inkopen en samen eten. Omdat we allemaal voor plantaardig eten staan, was de gedachte dat dit altijd inbegrepen zou zijn."
"Dit was na de invoering van betaald werk in 2016 al praktisch moeilijk te regelen, omdat niet iedereen op kantoor werkte. Corona maakt dat nu helemaal onmogelijk. De lunch is een pijnpunt, omdat het altijd een leuk moment was. Samen inkopen doen, samen eten en nieuwe gerechten uitproberen. Als straks iedereen weer naar kantoor mag komen, willen we kijken of we weer de gezamenlijke lunch kunnen organiseren."
[activecampaign form=30]
Schrikken sollicitanten van jullie salarishuis?
"Vanaf het begin leggen we sollicitanten uit wat onze idealen zijn. Afhankelijk van de reacties op het salaris merken we ook in welke mate intrinsieke motivatie een rol speelt. We hebben gemerkt dat er soms mensen afhaken bij sollicitaties op basis van het salaris. Bij de mensen die we hebben aangenomen merken we dat ze honderd procent achter onze missie staan en het niet doen voor het geld. Dat is heel belangrijk voor ons."
Heeft het betalen van een 'gelijk' salaris iets veranderd aan de intrinsieke motivatie van medewerkers?
"In theorie zou dat kunnen, maar binnen mijn team heb ik daar niets van gemerkt."
"Als je kijkt naar psychologisch onderzoek, dan zie je dat zodra je een vergoeding gaat geven de motivatie afneemt. Hoe hoger de vergoeding is, hoe meer mensen hun gedrag gaan toeschrijven aan die vergoeding en minder aan hoe belangrijk ze het werk vinden."
"Soms is het zelfs zo dat vrijwilligers gemotiveerder zijn dan de mensen die je betaalt. Maar ja, je wilt niet dat medewerkers geen eten kunnen betalen of financieel in de knel raken. Daarom krijgen die mensen wel een vergoeding, maar niet een die zo hoog is dat je het gevoel kan hebben dat je het alleen maar voor het geld doet of om meer geld te verdienen. Ik denk dat we de gulden middenweg hebben gevonden tussen motivatie en beloning."
Hoe zit het met vrijwilligers? Verwachten die vanwege het salarishuis nu ook een vergoeding?
"Dat is inderdaad een dilemma. We moeten duidelijk voor onszelf houden waarom we het belangrijk vinden dat een bepaald deel van de mensen wel betaald wordt en een ander deel niet. Dat andere mensen bepaalde waardes uit het werk halen, naast hun baan. Vrijwilligerswerk betekent voor veel mensen iets goeds doen voor de wereld. We communiceren helder dat we niet kunnen waarmaken dat ze zullen doorstromen naar een betaalde baan."
Lees meer verhalen over Better Capitalism op Business Insider, zoals:
- Vegakampioen Vivera wil de vleesindustrie niet radicaal afschaffen: ‘Je moet rekening houden met de boeren’
- Wij gingen langs bij de grootste refurbisher van iPhones en computers in Europa – en leerden waarom hergebruik beter is dan recyclen
- Heineken heeft bewust te weinig parkeerplekken bij het kantoor in Leiden – en wil personeel zo aansporen met de trein te komen
- Deze talentvolle masterstudenten informatierecht geven gratis advies aan startups – met steun van topjuristen
[activecampaign form=20]